MINISTRY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Daytime Moon pada 14 Februari 2023
Daytime Moon 14 Feb 2023
Bulan tidak mengeluarkan cahayanya sendiri tetapi memantulkan cahaya Matahari ke mata kita. Seperti Bumi, Bulan juga berputar pada paksinya dan pada masa yang sama, ia beredar mengikut orbitnya mengelilingi Bumi. Semasa Bulan mengorbit Bumi, kedudukan Bulan berubah-ubah dari masa ke masa. Oleh itu, luas permukaan Bulan yang disinari cahaya yang menghadap ke Bumi adalah berbeza-beza pada setiap masa. Bentuknya juga akan berubah-ubah sepanjang peralihan fasa bulan baru ke fasa bulan penuh dan kembali semula ke fasa bulan baru.
 
Kita tidak dapat melihat Bulan pada waktu siang ketika Bulan menghampiri fasa bulan baru iaitu semasa kedudukan Bulan sangat hampir dengan Matahari dan ketika Bulan menghampiri fasa bulan purnama iaitu apabila Bulan terbit ketika Matahari terbenam.
Bulan hanya kelihatan pada siang hari disebabkan oleh dua faktor, iaitu cahaya Bulan yang cukup terang sehingga dapat menembusi cahaya kebiruan langit dan Bulan mesti berada pada kedudukan yang cukup tinggi di langit untuk kelihatan.
Skip to content