MINISTRY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

FENOMENA GERHANA MATAHARI ANULUS PADA 14-15 OKTOBER 2023
Gerhana Matahari Anulus 2023
Gerhana Matahari Anulus 2023
Fenomena Gerhana Matahari Anulus ini berlaku 4.6 hari selepas Bulan berada pada kedudukan apogee, iaitu kedudukan Bulan terjauh dari Bumi di dalam orbit Bulan mengelilingi Bumi dengan jarak 405,426km. Magnitud Gerhana Matahari Anulus kali ini adalah 0.952.
.
Gerhana maksimum iaitu kedudukan di mana masyarakat boleh menyaksikan gerhana Anulus selama 5 minit 17 saat akan berlaku di persisiran pantai Nicaragua dan Costa Rica apabila 90.64% permukaan Matahari terlindung oleh Bulan (eclipse obscuration).
.
Laluan Gerhana Matahari Anulus (Lintasan Bayang Antumbra Bulan) dengan kelebaran 190 โ€“ 220km dan sejauh 13,800km ini akan bermula di Lautan Pasifik, melintasi Oregon hingga ke Texas di Amerika Utara, kemudian melintasi sebahagian Amerika Tengah, Colombia dan Brazil di Amerika Selatan sebelum diakhiri di Lautan Atlantik. Gerhana Matahari Separa pula akan kelihatan dalam lingkungan bayangan penumbra Bulan yang lebih luas yang meliputi sebahagian besar Amerika Utara, Amerika Tengah dan Amerika Selatan.
.
Rakyat Malaysia tidak dapat menyaksikan fenomena gerhana ini kerana laluan bayang-bayang antumbra dan penumbra Bulan tidak melalui mana-mana kawasan di Malaysia pada waktu tersebut. Walau bagaimanapun, anda boleh menonton fenomena tersebut secara langsung dari Amerika Syarikat melalui https://science.nasa.gov/…/2023-annular-eclipse-broadcast/.
.
๐—ก๐—ผ๐˜๐—ฎ ๐—ž๐—ฎ๐—ธ๐—ถ:
โ–ชUmbra adalah bahagian bayang yang sangat gelap (bayang Bumi atau Bulan).
โ–ชPenumbra adalah bahagian bayang luaran separa gelap (bayang Bumi atau Bulan).
โ–ชAntumbra adalah bahagian bayang yang muncul di luar umbra pada jarak tertentu dari objek yang menghasilkan bayang. Ia hanya wujud jika sumber cahaya mempunyai diameter yang lebih besar daripada objek yang disinari.
โ–ชGerhana Matahari (Solar eclipse) berlaku apabila kedudukan bulan terletak di antara Bumi dan Matahari menyebabkan cahaya Matahari terlindung sama ada separa atau sepenuhnya.
โ–ชMagnitud gerhana (Eclipse magnitude) adalah pecahan diameter sudut (angular diameter) Matahari yang dilitupi oleh Bulan. Dinyatakan dalam peratus atau pecahan perpuluhan (contoh: 50% atau 0.50).
โ–ชEclipse obscuration adalah pecahan kawasan Matahari yang dilitupi oleh Bulan. Dinyatakan dalam peratus atau pecahan perpuluhan (contoh: 50% atau 0.50).
โ–ชLitupan adalah peratusan cakera Matahari dilitupi semasa gerhana maksimum.
Skip to content