MINISTRY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Orion Nebula (M42)

TM13

Orion Nebula atau dikenali sebagai Messier 42, M42 atau NGC1976 adalah nebula yang paling terang di langit dan boleh dilihat dengan mata kasar pada waktu malam seperti tompok cahaya malap yang berkabus.

Ia merupakan nebula resap yang terletak di dalam galaksi Bimasakti pada bahagian selatan Bintang Tiga Beradik di dalam buruj Belantik (Orion). Jaraknya kira-kira 1,500 tahun cahaya dari Bumi menjadikannya suatu kawasan pembentukan bintang yang besar dan paling hampir dengan Bumi dengan magnitud kecerahan 4. Saiznya pula dianggarkan sebesar 30 tahun cahaya. Seluruh kompleks awan Orion Nebula akan tersebar secara perlahan-lahan dalam masa 100,000 tahun akan datang.

Orion Nebula adalah salah satu objek cakerawala yang paling banyak dirakam dan dikaji oleh ahli astronomi. Ia telah banyak mendedahkan tentang proses bagaimana bintang dan susunan planet terbentuk daripada pergolakan awan debu dan gas.

๐Ÿ”˜๐™‰๐™š๐™—๐™ช๐™ก๐™– i๐˜ข๐˜ญ๐˜ข๐˜ฉ ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ถ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜จ๐˜ข๐˜ด ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ป๐˜ข๐˜ณ๐˜ข๐˜ฉ ๐˜บ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฉ๐˜ข๐˜ต๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ต๐˜ช ๐˜ต๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฑ๐˜ฐ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ค๐˜ข๐˜ฉ๐˜ข๐˜บ๐˜ข ๐˜บ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฃ๐˜ถ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ช ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ช๐˜ต ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ข ๐˜ธ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ต๐˜ถ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ญ๐˜ข๐˜ฎ.

๐Ÿ”˜๐™๐™–๐™๐™ช๐™ฃ ๐˜พ๐™–๐™๐™–๐™ฎ๐™– ๐˜ช๐˜ข๐˜ญ๐˜ข๐˜ฉ ๐˜ซ๐˜ข๐˜ณ๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ข๐˜ต๐˜ข๐˜ถ ๐˜ซ๐˜ข๐˜ถ๐˜ฉ ๐˜บ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ญ๐˜ข๐˜ญ๐˜ถ๐˜ช ๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฉ ๐˜ค๐˜ข๐˜ฉ๐˜ข๐˜บ๐˜ข ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ญ๐˜ข๐˜ฎ ๐˜ด๐˜ข๐˜ต๐˜ถ ๐˜ต๐˜ข๐˜ฉ๐˜ถ๐˜ฏ. 1 ๐˜ต๐˜ข๐˜ฉ๐˜ถ๐˜ฏ ๐˜ค๐˜ข๐˜ฉ๐˜ข๐˜บ๐˜ข ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ข๐˜ฎ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ข๐˜ฏ 9.46055 ๐˜น 10^15 ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ.

๐Ÿ”˜๐˜ฝ๐™ช๐™ง๐™ช๐™Ÿ ๐˜ฝ๐™š๐™ก๐™–๐™ฃ๐™ฉ๐™ž๐™  (๐™Š๐™ง๐™ž๐™ค๐™ฃ) ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ณ๐˜ช ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ณ๐˜ช๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ข ๐˜ต๐˜ถ๐˜ซ๐˜ถ๐˜ฉ ๐˜ฃ๐˜ถ๐˜ข๐˜ฉ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ถ๐˜ต๐˜ข๐˜ฎ๐˜ข ๐˜บ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฉ ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ณ๐˜ช๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ข ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ญ๐˜ข๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ช ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ต๐˜ข๐˜ณ๐˜ฏ๐˜บ๐˜ข. ๐˜Œ๐˜ฎ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ณ๐˜ช๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ๐˜บ๐˜ข ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ถ๐˜ฌ ๐˜ด๐˜ฆ๐˜จ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ต ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ข๐˜ญ๐˜ข ๐˜ต๐˜ช๐˜จ๐˜ข ๐˜ญ๐˜ข๐˜จ๐˜ช ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ข๐˜ฌ ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฅ๐˜ช ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ข๐˜ฉ-๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜จ๐˜ข๐˜ฉ ๐˜ด๐˜ฆ๐˜จ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ต ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ต ๐˜ช๐˜ต๐˜ถ. ๐˜‰๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ด๐˜ข๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ถ๐˜ฌ๐˜ฏ๐˜บ๐˜ข ๐˜ช๐˜ต๐˜ถ, ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜”๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ข๐˜บ๐˜ถ ๐˜ฅ๐˜ช ๐˜•๐˜ถ๐˜ด๐˜ข๐˜ฏ๐˜ต๐˜ข๐˜ณ๐˜ข ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜บ๐˜ข ๐˜‰๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ต๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ช๐˜ข๐˜ช๐˜ต๐˜ถ ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ซ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด ๐˜ข๐˜ญ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฑ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ข๐˜ต๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ. ๐˜›๐˜ช๐˜จ๐˜ข ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ช๐˜ต๐˜ถ ๐˜ฑ๐˜ถ๐˜ญ๐˜ข ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฑ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜จ๐˜ช๐˜ญ ๐˜‰๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜›๐˜ช๐˜จ๐˜ข ๐˜‰๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฌ.

.

#MYSAย #MOSTIย #ONL
#STIย #DSTINย #MySTIE
#LindungDiriLindungSemuaย #KitaJagaKitaย #AmalanNormaBaharu
#BersamaKitaHentikanCovid19ย 

ย 
Skip to content