MINISTRY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

MESYUARAT JAWATANKUASA BERSAMA MYSA DAN CNSA PADA 16 APRIL 2024
Agensi Angkasa Malaysia (MYSA) telah mengorak langkah ke hadapan menjadi hos mesyuarat pertama Jawatankuasa Bersama (Joint Committee) antara MYSA dengan ๐˜Š๐˜ฉ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ข ๐˜•๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ญ ๐˜š๐˜ฑ๐˜ข๐˜ค๐˜ฆ ๐˜ˆ๐˜ฅ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด๐˜ต๐˜ณ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฐ๐˜ฏ (CNSA) yang telah diadakan pada 16 April 2024 bertempat di Hotel Seri Pacific, Kuala Lumpur.
.
Mesyuarat dipengerusikan secara bersama oleh YBrs. Gs. Haji Azlikamil bin Napiah, Ketua Pengarah MYSA dan Mr. Xu Zhanbin, ๐˜๐˜ช๐˜ค๐˜ฆ ๐˜ˆ๐˜ฅ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด๐˜ต๐˜ณ๐˜ข๐˜ต๐˜ฐ๐˜ณ, CNSA.
.
Antara yang dibincangkan adalah potensi kerjasama penerokaan angkasa lepas bagi tujuan aman, pemerhatian bumi serta satelit dan infrastruktur termasuk perbincangan penyertaan negara dalam program ๐˜๐˜ฏ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ญ ๐˜“๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ณ ๐˜™๐˜ฆ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ข๐˜ณ๐˜ค๐˜ฉ ๐˜š๐˜ต๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฐ๐˜ฏ (ILRS).
.
Delegasi China ini turut disertai oleh ๐˜Œ๐˜ฎ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ด๐˜ด๐˜บ ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜ต๐˜ฉ๐˜ฆ ๐˜—๐˜ฆ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ฆโ€™๐˜ด ๐˜™๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ถ๐˜ฃ๐˜ญ๐˜ช๐˜ค ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜Š๐˜ฉ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ข ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜”๐˜ข๐˜ญ๐˜ข๐˜บ๐˜ด๐˜ช๐˜ข; ๐˜Š๐˜ฉ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ข ๐˜ˆ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ข๐˜ค๐˜ฆ ๐˜š๐˜ค๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ค๐˜ฆ ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜›๐˜ฆ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜จ๐˜บ ๐˜Š๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฑ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฐ๐˜ฏ (CASC) dan ๐˜Š๐˜ฉ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ข ๐˜Ž๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ข๐˜ต ๐˜ž๐˜ข๐˜ญ๐˜ญ ๐˜๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ด๐˜ต๐˜ณ๐˜บ ๐˜Š๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฑ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฐ๐˜ฏ (CGWIC).
.
MYSA komited memacu potensi pembangunan sektor angkasa negara menerusi kerjasama antarabangsa.
Skip to content