MINISTRY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

MAJLIS APRESIASI KO-NELAYAN 2024 PADA 3 MEI 2024 DAN PENGHARGAAN BUAT MYSA
Penghargaan diberi memangkin semangat dan motivasi berkhidmat untuk negara sebaiknya. Terima kasih.
.
Satu pencapaian yang besar buat Agensi Angkasa Malaysia (MYSA) menerima penghargaan daripada Korporasi Kemajuan Perikanan dan Nelayan Sabah (Ko-Nelayan) di Majlis Apresiasi Ko-Nelayan 2024 pada 3 Mei 2024 bagi Projek Electronic Sabah Mobile Artisanal (Fishermen) Remote Technology (e-SMART).
.
Sistem aplikasi e-SMART yang dibangunkan oleh MYSA menggunakan teknologi angkasa dan data satelit telah dapat membantu nelayan pantai di Sabah mengenal pasti lokasi penangkapan ikan yang berpotensi tinggi, keadaan cuaca, ketinggian ombak, jarak ke lokasi, masa ke lokasi, jumlah minyak yang diperlukan untuk ke lokasi dan maklumat air pasang surut.
.
Ke arah mewujudkan Nelayan Digital e-SMART yang berjaya di Sabah, kerjasama MYSA dan Ko-Nelayan ini telah dimeterai melalui satu Memorandum Persefahaman (MoU) yang telah ditandatangani pada 18 Ogos 2023 untuk tempoh 5 tahun.
.
MYSA sentiasa membuka ruang kerjasama strategik dengan mana-mana pihak terutamanya agensi kerajaan persekutuan dan negeri bagi mencipta dan meneroka pengetahuan-pengetahuan baharu dalam sektor berkaitan angkasa.
Kredit: Foto Sabah Media
Skip to content