MINISTRY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Lawatan Kerja KSU MOSTI ke Kompleks Teknologi Angkasa (STC) pada 13 Februari 2023

YBhg. Datuk Ts. Dr. Hj. Aminuddin bin Hassim, Ketua Setiausaha Kementerian, Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) diiringi YBrs. Puan Ruziah Binti Haji Shafei, Timbalan Ketua Setiausaha (Perancangan Dan Pembudayaan Sains) MOSTI serta pegawai-pegawai kanan MOSTI telah mengadakan lawatan kerja ke Kompleks Teknologi Angkasa (STC), Agensi Angkasa Malaysia (MYSA) pada 13 Februari 2023.

Sesi taklimat dan penerangan berkaitan Fasiliti Pemasangan, Integrasi dan Pengujian Satelit (AIT) dan Fasiliti Kawalan Misi (FKM) telah diadakan bagi menerangkan peranan dan kemudahan yang disediakan di STC yang merupakan salah satu inisiatif penting dalam merancakkan lagi usaha pembangunan teknologi angkasa khususnya bidang kejuruteraan dan teknologi angkasa di Malaysia.
Perkhidmatan yang ditawarkan di kompleks ini meliputi pengujian dan pengukuran, penjejakan kawalan & telemetri (TT&C), pengagihan data satelit, aplikasi teknologi angkasa lepas, pencerapan data solar stella & neo, khidmat nasihat kepakaran dan penganjuran latihan.
YBhg. Datuk Ts. Dr. Hj. KSU juga telah berkesempatan meluangkan masa menanam anak pokok di perkarangan bangunan STC sebagai tanda kenangan.

 

Skip to content