MINISTRY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

(Last Updated On: 2022-11-04)
FENOMENA GERHANA BULAN PENUH PADA 8 NOVEMBER 2022
FENOMENA GERHANA BULAN PENUH PADA 8 NOVEMBER 2022
FENOMENA GERHANA BULAN PENUH PADA 8 NOVEMBER 2022
Fenomena Gerhana Bulan Penuh pada 8 November 2022 (Selasa) akan berlaku 5.8 hari sebelum Bulan berada pada kedudukan yang paling jauh dengan Bumi (apogee) iaitu pada jarak 404,923km. Fenomena ini dapat dilihat secara keseluruhan di Asia, Australia, Amerika Utara dan Selatan serta sebahagian utara dan timur Eropah.
.
Gerhana Bulan Penuh ini merupakan central lunar eclipse, iaitu gerhana bulan yang berlaku apabila cakera Bulan melalui paksi bayang umbra Bumi yang berada di tengah-tengah bayang umbra Bumi. Central lunar eclipse merupakan gerhana penuh yang mempunyai nilai magnitud umbra yang tinggi, tempoh yang panjang dan nilai gamma yang rendah. Magnitud umbra pada kali ini ialah 1.3607 dan nilai Gamma adalah 0.2570 dengan tempoh gerhana penuh maksimum adalah selama 85.7 minit.
.
Di Malaysia, fenomena Gerhana Bulan Penuh ini berlaku mulai jam 16:02 dan berakhir pada jam 21:56 waktu tempatan. Fenomena tersebut tidak dapat dilihat di Malaysia pada permulaan fasa gerhana penumbra dan separa kerana ia berlaku apabila Bulan berada di bawah ufuk.
.
Masyarakat di Malaysia berpeluang menyaksikan fenomena tersebut apabila Bulan mulai terbit di ufuk timur ketika ia mula mengalami fasa gerhana penuh bagi penduduk di Sabah dan Sarawak manakala bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung, fenomena tersebut hanya mula kelihatan ketika fasa gerhana maksimum sehingga fasa gerhana penumbra berakhir pada jam 21:56:08. Oleh itu, pemerhati dinasihatkan untuk berada di kawasan yang tidak mempunyai halangan di arah timur seperti kawasan yang tinggi ataupun pantai yang menghadap ke arah timur supaya dapat menyaksikan gerhana tersebut seawal mungkin.
.
๐—ก๐—ผ๐˜๐—ฎ ๐—ธ๐—ฎ๐—ธ๐—ถ:
โ€ข ๐— ๐—ฎ๐—ด๐—ป๐—ถ๐˜๐˜‚๐—ฑ ๐—ด๐—ฒ๐—ฟ๐—ต๐—ฎ๐—ป๐—ฎ ๐˜‚๐—บ๐—ฏ๐—ฟ๐—ฎ (๐™ช๐™ข๐™—๐™ง๐™–๐™ก ๐™€๐™˜๐™ก๐™ž๐™ฅ๐™จ๐™š ๐™ˆ๐™–๐™œ๐™ฃ๐™ž๐™ฉ๐™ช๐™™๐™š) ialah pecahan diameter Bulan yang dilitupi oleh bayang umbra Bumi ketika gerhana maksimum. Ia dinyatakan dalam peratus atau pecahan perpuluhan (contoh: 50% atau 0.50). Magnitud Gerhana Umbra kurang daripada 1.0 untuk gerhana separa, kurang daripada 0.0 untuk gerhana penumbra, dan sama dengan atau lebih besar daripada 1.0 untuk gerhana penuh.
ย 
โ€ข ๐—š๐—ฎ๐—บ๐—บ๐—ฎ ialah jarak (dalam unit jejari khatulistiwa Bumi) antara pusat cakera Bulan dari pusat bayang umbra Bumi ketika gerhana maksimum iaitu apabila Bulan melintas paling dekat dengan paksi bayang umbra Bumi.
ย 
โ€ข ๐˜พ๐™š๐™ฃ๐™ฉ๐™ง๐™–๐™ก ๐™ก๐™ช๐™ฃ๐™–๐™ง ๐™š๐™˜๐™ก๐™ž๐™ฅ๐™จ๐™š berlaku apabila cakera Bulan melalui paksi bayang umbra Bumi ketika gerhana. Ia lazimnya adalah fasa gerhana penuh dan mempunyai magnitud umbra yang besar, tempoh gerhana maksimum yang panjang dan nilai gamma yang rendah.
Skip to content