(Last Updated On: 2023-08-23)
Kibo Robot Programming Challenge (KIBO-RPC) 2023
The Kibo Robot Programming Challenge (Kibo-RPC) is an educational program that uses robots (Astrobeeย and Int-Ball) on the International Space Station (ISS). This program is conducted in the form of a competition that requires programming and simulation skills to control and move robots carrying out assigned missions on the ISS.
This competition is organized by the Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). The Malaysian Space Agency (MYSA) opens participation in the competition to all Malaysian students at university level. One group will be representing Malaysia in the finals of the competition in October. The winners for this year are:
โ€ข ๐—™๐—ถ๐—ฟ๐˜€๐˜ ๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ฐ๐—ฒ: Zetsubo (mixed universities)
โ€ข ๐—ฆ๐—ฒ๐—ฐ๐—ผ๐—ป๐—ฑ ๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ฐ๐—ฒ: Hello World (University of Southampton)
โ€ข ๐—ง๐—ต๐—ถ๐—ฟ๐—ฑ ๐—ฃ๐—น๐—ฎ๐—ฐ๐—ฒ: IIUM Roboteam Selek (International Islamic University of Malaysia)
โ€ข ๐—™๐—ผ๐˜‚๐—ฟ๐˜๐—ต ๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ฐ๐—ฒ: Samsan Tech (Universiti Teknologi Malaysia)
Kibo Robot Programming Challenge (KIBO-RPC) ialah program pendidikan yang menggunakan robot (Astrobee dan Int-Ball) di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS). Program ini dijalankan dalam bentuk pertandingan yang memerlukan kemahiran pengaturcaraan dan simulasi untuk mengawal dan menggerakkan robot di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) bagi melaksanakan misi yang diberikan.
Pertandingan ini dianjurkan oleh Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). Agensi Angkasa Malaysia (MYSA) membuka penyertaan kepada semua pelajar Malaysia di peringkat universiti dan satu kumpulan akan mewakili Malaysia dalam pertandingan akhir pada Oktober. Pemenang untuk tahun ini ialah:
โ€ข ๐—ง๐—ฒ๐—บ๐—ฝ๐—ฎ๐˜ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ฎ๐—บ๐—ฎ: Zetsubo (pelbagai universiti)
โ€ข ๐—ง๐—ฒ๐—บ๐—ฝ๐—ฎ๐˜ ๐—ž๐—ฒ๐—ฑ๐˜‚๐—ฎ: Hello World (University of Southampton)
โ€ข ๐—ง๐—ฒ๐—บ๐—ฝ๐—ฎ๐˜ ๐—ž๐—ฒ๐˜๐—ถ๐—ด๐—ฎ: IIUM Roboteam Selek (Universiti Islam Antarabangsa)
โ€ข ๐—ง๐—ฒ๐—บ๐—ฝ๐—ฎ๐˜ ๐—ž๐—ฒ๐—ฒ๐—บ๐—ฝ๐—ฎ๐˜: Samsan Tech (Universiti Teknologi Malaysia)
Skip to content